Sunday, March 10, 2013

Svítání v Budapešti

J: "Každý bojujeme s nezaměstnaností po svém...a Maďarsko čtyřmi revizory u každého vstupu do metra."

G: "OrangeWays nejsou scam?"
---
Budapešť se probouzela od nádraží, autobusového. O první zamrkání se postarala trojice tuláků, co v pět ráno prosila o pár hufíků na pivo. Sami jsouce úplně forintů prostí, první minci jsme obdrželi od zakaboněné hajzlbáby. Velmi slibný start cesty přes židovské metropole střední Evropy do Izraele. Posíleni rozbřeskem, vydali jsme se na výpravu do města.

Ale bez cíle se žádný průzkum neobejde. Byla vytyčena bojovka: naslepo do odpoledního odletu na Tel Aviv nalézt proslulou budapešťskou synagogu a stejně tak budapešťské, ovšem již méně proslulé, ba přímo jakékoliv, internet café.

Byznysmyš.
Poučení: Jak nedělat byznys
Jste Jemenec v Maďarsku a neumíte maďarsky. Lze tento skvělý potenciál ještě dále rozvinout pro váš vysněný cíl, kterým jest někam se zašít, být zároveň podnikatelem a nejlépe vůbec nic nevydělat? Ale jistě, dovolili jsme si sestavit několik málo rad.

  1. Zařiďte si v době internetu do tabletů, mobilů, škol a zahradních trpaslíků...zapadlé internet café.
  2. Na základech se musí stavět. Proto ze všeho nejdříve opatřete zdi svého internet café zejména následující výzdobou:

    vlajka s islámským půlměsícem; jelení paroží; kalendář s polonahými miss roku 2009; francouzský klíč; hodiny, co vypadají jako talíř s ručičkami; olejomalbička Alp v dřevěném rámu; vějíř s gejšou
  3. Vybavte se čtyřmi PC a tiskárnou. Tu postavte vedle kaktusu. Kaktus ověšte řetězem žlutočervených vánočních svítilniček. Seřiďte kabely tak, aby se při každém zapojení tiskárny dal kaktus do blikání a pípání vánoční melodie. Vaše zákazníky pomyšlení na svátky klidu a míru zajisté rozveselí. Zvlášť když u vás tisknou daňové přiznání.
  4. Nechávejte připravený zásadně jen jeden počítač naráz a dejte tím preventivně najevo, že na takové návaly nejste zařízení.
  5. Coby bonus pro návštěvníky polepte počítačovou myš zlatými a diamantovými flitry. Vložte žárovičku, která trvale vyluzuje modré světlo. Toto je standardní mód, Jizda začne však až při práci - pohnete-li s myší, rudá zář laseru učiní z každého vyřízeného e-mailu teprve tu pravou diskotéku!
  6. Na pracovní stůl ve své kanceláři přímo v ústrety platícím zákazníkům račte usadit půlmetrové sousoší, které se skládá ze dvou slonovinových kober. Jakobyste slyšeli to válečné syčení. Vložte mezi ně prašivou vycpanou fretku s korálkovýma očima. A nechte všechna tři stvoření ustrnout ve věčném zapase.
  7. Za tento ryzí zážitek, tak žádoucí pro každého lovce autenticity, si naúčtujte jenom 300 hufíků na hodinu (27 Kč).
  8. Je z vás nevydělávající byznysmen jedna báseň. Finální dojem završte dělnickou čapkou leninkou a koženým sakem s medailí na kapse.
Nejokázalejší synagoga celé výpravy. Poznejte město.
Jen na připomenutí, že Budapešť je město nejgeniálnějších památníků.
Ať už jde o bronzové boty na místě do Dunaje svržených Židů, Imre Nagye
...
...anebo Ronalda Reagana kráčející vstříc světlým zítřkům u sochy rudoarmějců.

No comments:

Post a Comment